Απάντηση σε Δημοσίευση

16 Σεπτεμβρίου, 2022 20:06

Αξιότιμη κυρία Μουλιάτη,

Διάβασα με προσοχή το άρθρο σας και έλαβα υπ’ όψιν μου την κριτική  και τις παρατηρήσεις σας, γνωρίζοντας καλά ότι ο μόνος τρόπος να μη δεχτείς κριτική είναι να μην κάνεις τίποτα.  Αφιερώσαμε πολύ χρόνο και καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια ,ώστε να γίνει ένα πολύ καλό Φεστιβάλ. Σε θέματα επιμέλειας, οργάνωσης, συντονισμού και παρουσίασης εμπλέκεται ο παράγοντας άνθρωπος και είναι  λογικές και αυτονόητες κάποιες αλλαγές και διαφοροποιήσεις.

Θα ήθελα να σας δώσω απαντήσεις σχετικά με τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα.

Λέτε ότι οι συναυλίες άφησαν καλές εντυπώσεις και το κοινό ευχαριστήθηκε. Την ίδια στιγμή ισχυρίζεστε ότι το επίπεδο δεν ήταν καλό. Μήπως μ’ αυτόν τον τρόπο μειώνετε το κριτήριο και την αισθητική των θεατών;

Κάνετε ιδιαίτερη αναφορά στην μπάντα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Απ’ τη μια λέτε ότι συγκίνησε και απ’ την άλλη την απαξιώνετε, θεωρώντας ότι η εμφάνισή της στην έναρξη του Φεστιβάλ ‘’έριξε’’ την ποιότητα. Ίσως θα έπρεπε να είμαστε πιο προσεχτικοί στις εκφράσεις μας ,όταν αναφερόμαστε σε μια τέτοια μπάντα με μεγάλη ιστορία και εμφανίσεις σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Η παρουσία της ήταν τιμή μας.

Γράφετε με τρόπο απόλυτο ότι ΔΕΝ ήταν Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής. Τι σας οδήγησε σε μια τέτοια απόλυτη τοποθέτηση; Απ’ όσο θυμάμαι δεν έχετε εκφραστεί ξανά με τον ίδιο τρόπο για προηγούμενα Φεστιβάλ που στο πρόγραμμα τους είχαν εντάξει καλλιτέχνες και τραγούδια χωρίς θρησκευτική ταυτότητα.

Επικαλείστε το δημοσιογραφικό καθήκον. Πώς γράφετε ότι ‘’δε γνωρίζετε’’, ‘’δεν ξέρετε’’ αν ισχύουν οι υποθέσεις σας; Δεν είναι καθήκον του δημοσιογράφου , πριν δημοσιεύσει κάτι, να συλλέγει και να διασταυρώνει  πληροφορίες; Γιατί δεν επικοινωνήσατε μαζί μου , ώστε να σας δώσω απαντήσεις στις απορίες που γεννήθηκαν;

  Στο άρθρο σας γίνεται αναφορά στην αλλαγή ταυτότητας του Φ.Θ.Μ . Πώς οδηγηθήκατε σ’ αυτό το συμπέρασμα;  Ήταν Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής και αυτό  αναγραφόταν ξεκάθαρα στο έντυπο υλικό , καθώς και σε κάθε μέσο διαφημιστικής προώθησης.

Λέτε ότι συζητήσατε με μέλη του Δ.Σ και σας γνωστοποίησαν ότι δεν ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Σας απαντώ ότι έγιναν εγκαίρως οι απαραίτητες συναντήσεις και δόθηκε η έγκριση όλων. Επίσης θα σας παρακαλέσω να κατονομάσετε τα μέλη του Δ.Σ που σας είπαν ότι τα αφήσαμε στην άγνοια, αλλιώς θα θεωρήσω ότι ήταν απλά μια άστοχη τοποθέτησή σας.

Ο Άγιος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου και η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού έλαβαν επίσημη πρόσκληση στις 22/8/2022. Φαντάζομαι πως ήδη γνωρίζετε ότι τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας δεν παρευρίσκονται σε καμία εκδήλωση.

Σχετικά με την ψαλτική χορωδία από Πάτμιους, κανένας δεν αδιαφόρησε. Διάφορες μη ευνοϊκές συνθήκες  δε μας άφησαν να ολοκληρώσουμε τα σχέδια που είχαμε, μην ξεχνάτε ότι η πρώτη παρουσίαση που θα γινόταν ακυρώθηκε λόγω κρουσμάτων κορονοιού σε μέλη της χορωδίας.

Σε προηγούμενα άρθρα σας, όπως και στο παρόν, υποστηρίζετε ότι δεν κάναμε ανακοινώσεις.  Πιο σωστά θα έπρεπε να γράψετε  ότι δεν έγιναν ανακοινώσεις τη χρονική στιγμή που εσείς επιθυμούσατε. Διορθώνω , λοιπόν, εγώ και λέω ότι έγιναν όλες οι απαραίτητες ανακοινώσεις όταν οριστικοποιήθηκαν βασικά πράγματα και υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση)με τον αναπτυξιακό φορέα και εγκρίθηκε από την αποκεντρωμένη διοίκηση Αιγαίου στις  5/8/2022. Με την προγραμματική σύμβαση και όχι απευθείας ανάθεση όπως παρευρμηνεύετε, ο  αναπτυξιακός φορέας ανέλαβε να διεκπεραιώσει όλες τις διαδικασίες/συμβάσεις λόγω υποστελέχωσης του δήμου μας για το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής, για το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου και για τη συναυλία «Τα Τιμαλφή». Να υπενθυμίσω ότι το Πνευματικό Κέντρο δε διαθέτει κανέναν μόνιμο υπάλληλο και ιδιαίτερα υπάλληλο οικονομικών υπηρεσιών που απαιτείται για την υπογραφή δημοσίων συμβάσεων, με αποτέλεσμα να πέφτει το βάρος στο προσωπικό του δήμου, το οποίο είναι ήδη επιφορτισμένο με τις προμήθειες του δήμου. Όσο αφορά τις απευθείας αναθέσεις, να σας αναφέρω ότι βάσει του νόμου 4412/2016 δίδεται το νόμιμο δικαίωμα στον Πρόεδρο Ν.Π.Δ.Δ. να αναθέτει απευθείας σε εταιρείες προμήθειες και υπηρεσίες έως του ποσού των 30.000+ Φ.Π.Α (37.200,00€). Να σας υπενθυμίσω πως το ίδιο πράξαμε και στην προηγούμενη διοργάνωση μας, το τουρνουά 3ον3.

Γράψατε  για  εμένα  και τα μέλη του Δ.Σ  ότι κρυβόμαστε και κοροϊδεύουμε. Δε θα τοποθετηθώ, καθώς τα θεωρώ  πυροτεχνήματα που στοχεύουν στον εντυπωσιασμό.

Φέτος αντί  για ανθοδέσμες , οι μαέστροι των συναυλιών έλαβαν ως δώρα καλάθια με παραδοσιακά προϊόντα της Πάτμου, τα οποία βρίσκονταν στα δωμάτια τους κατά την άφιξή τους στο νησί.

Θεωρήσατε ότι η εμφάνιση των αντιδημάρχων και του προέδρου του ΔΗΛΙΤΑΠ  την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ έγινε για να εισπράξουν την αναφορά του ονόματος τους στους αποχαιρετιστήριους λόγους και το χειροκρότημα. Αν ήταν αυτός ο λόγος ,γιατί δεν έπραξαν το ίδιο και στην έναρξη;; Μήπως, άθελά σας, προσβάλατε ανθρώπους και καταστάσεις;

Κρίνατε αξιοπρόσεκτα τα δημόσια συγχαρητήρια ατόμων που δεν παρακολούθησαν καμία συναυλία. Θα πω ότι ο χαρακτηρισμός  ‘’καμία’’  είναι άστοχος μιας και παρευρεθήκατε στις 4 από τις 5 συναυλίες. Όπως και να έχει, θα ήθελα να κατονομάσετε αυτά τα πρόσωπα ,ώστε ο  ‘’διάλογος’’ να έχει καθαρότητα και διαφάνεια, στοιχεία τα οποία και εσείς  επικαλείστε στην αρχή του δημοσιεύματος.

Κλείνοντας  αναφερθήκατε στη συνδιοργάνωση μιλώντας για υποβάθμιση. Γνωρίζετε  ότι τα τελευταία χρόνια το Πνευματικό Κέντρο είναι συνδιοργανωτής και μάλιστα έχετε αναφερθεί  σε άρθρο σας-περσινό. Γιατί τότε δε μιλήσατε για υποβάθμιση και το κάνετε φέτος; Σας καλώ να ανατρέξετε στις αφίσες των τελευταίων ετών, όπου σε όλες αναφέρεται το Πνευματικό Κέντρο ως συνδιοργανωτής

Πραγματικά απορούμε για το πώς κρίνατε τόσο αυστηρά το φετινό Φεστιβάλ , την ίδια στιγμή που άνθρωποι με υψηλές μουσικές γνώσεις έστειλαν επιστολές  χαρακτηρίζοντας τη διοργάνωση άρτια και λίαν επιτυχή. Ο κύριος Θωμάς Ταμβάκος, μουσικογράφος, κριτικός και επίτιμο μέλος Ενώσεως Ελλήνων Μουσουργών , επεσήμανε εγγράφως  ότι η επιλογή των έργων ήταν απόλυτα συνυφασμένη με τη θρησκευτικότητα και την ιερότητα του χώρου της Νήσου της Αποκαλύψεως και με τους σκοπούς για τους οποίους λαμβάνει χώρα ένα Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής.

Αξιοπρόσεκτο είναι ότι φέτος, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, ήσασταν χορηγός επικοινωνίας του Φεστιβάλ, αλλά δε δημοσιεύσατε το τελευταίο δελτίο τύπου που σας εστάλη μετά το πέρας του Φεστιβάλ στις  9-9-2022 και ώρα 11:39.

Θα κλείσω  λέγοντας ότι μελετάμε με σοβαρότητα κάθε κριτική και ειδικά αυτές που ρίχνουν φως στο θετικό και παράλληλα υπογραμμίζουν δυσλειτουργίες και παραλείψεις. Αυτές οι κριτικές βοηθούν έναν άνθρωπο, μια ομάδα  και την κοινωνία ολόκληρη να βελτιώνεται και να προοδεύει.  

Κουτούζος Δ. Νικόλαος

Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Αθλητισμού και Παιδείας &
Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Πάτμου

Παραθέτουμε το link της αρχικής δημοσίευσης του patmostimes.gr

https://www.patmostimes.gr/category/14679-o-apoixos-tou-festival-fos-ixon-kai-lekseon-festival-thriskeftikis-mousikis