Αδελφοποιήσεις

Ευαισθητοποιημένος ο Δήμος Πάτμου στις σχέσεις μεταξύ ευρωπαίων πολιτών και στην κατ’ επέκταση μετάδοση ιδεών και πολιτιστικών παραδόσεων, έχει συνάψει τρεις αδελφοποιήσεις, ενώ το 2014 συνέστησε ειδική επιτροπή αδελφοποιήσεων ώστε να αναπτύξει και αξιοποιήσει τις σχέσεις αυτές.

Ο Δήμος Πάτμου έχει αδελφοποιηθεί:

1. Με το δήμο Auderghem (Όντεργκεμ) Βελγίου

Η Αδελφοποίηση του AUDERGHEM και της Πάτμου υπεγράφη σε μία λαμπερή τελετή στις 24 Μαΐου 2002 στο Δημαρχείο του AUDERGHEM, μεταξύ του Υπουργού και Δημάρχου του βελγικού δήμου κ. Ντιντιέ Γκοσιν (DIDIER GOSUIN) και τον Δήμαρχο της Πάτμου κ. Ματθαίο Μελιανό με στόχο την προώθηση των κοινών δεσμών και αμοιβαίων ανταλλαγών.

Auderghem Official Website: www.auderghem.be

2. Με το Δήμο Grottaferrata της Ιταλίας

Η Αδελφοποίηση με τον Δήμο της Ρώμης Grottaferatta έγινε στις 20 Μαρτίου 2004, μεταξύ του Δημάρχου της πόλης Angelo Viticchie και του Αντιδημάρχου της Πάτμου, Εμμανουήλ Γρύλλη, ενώ ουσιαστικά αποτέλεσε την επισφράγιση μίας σχέσης με μακρά ιστορία.Στη Grottaferrata βρίσκεται το Μοναστήρι της Παναγίας της Κρυπτοφέρης το οποίο ιδρύθηκε από τον Αγ. Νείλο –ελληνικής καταγωγής- και το οποίο ενώ υπάγεται στην ρωμαιοκαθολική εκκλησία, το κοινόβιο και το τελετουργικό του ακολουθεί τη βυζαντινή χριστιανική παράδοση. Οι σχέσεις της Κρυπτοφέρης με την Πάτμο όμως ανάγονται στα χρόνια του Βυζαντίου, όταν η Μονή της Πάτμου είχε επαφές με μοναστήρια της Καλαβρίας από όπου είχαν προέλθει και μοναχοί της Grottaferrata. Χάριν της αδελφοποιήσεως η πόλη της Grottaferrata ονόμασε ένα δημόσιο πάρκο Giardini di Patmos “Κήποι της Πάτμου”, ενώ η Πάτμος έδωσε το όνομα της ιταλικής πόλης σε ένα δρόμο.

Grottaferrata Official Website: www.comune.grottaferrata.roma.it
Facebook Page: www.facebook.com/CitiesTwinning

3. Με το δήμο Glastonbury της Αγγλίας

Η αδελφοποίηση με τον Δήμο Glastonbury έγινε στις 21 Σεπτεμβρίου 2009 στην αγγλική πόλη μεταξύ του Προέδρου τού Περιφερειακού Συμβουλίου της Mendip και Αντιδημάρχου του Glastonbury, κ. Edward James, και εκπροσώπων του Δήμου Πάτμου.
Η αδελφοποίηση τών δύο αυτών τόπων που καθαγιάστηκαν από τους πρώτους Αγίους των δύο χωρών έχει χαρακτηριστεί «αδελφοποίηση στο διηνεκές» και θεωρείται ιστορική καθώς πρόκειται για την πρώτη τέτοια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας. H πρόταση αδελφοποίησης, την οποίαν αποδέχθηκε το Δ.Σ. Πάτμου τον Μάρτιο 2008, έγινε από τον Δήμο του Glastonbury μετά από σχετική εισήγηση, τον Αύγουστο τού 2007, της κ. Zoé d’Ay ύστερα από την διαμονή της στην Πάτμο την άνοιξη τού ίδιου έτους.
Για περισσότερες πληροφορίες (στα αγγλικά), κάντε κλικ εδώ.

Official Page: www.glastonbury-patmos.com
Facebook Page: www.facebook.com/pages/The-Glastonbury-Patmos-Twinning-Association/483665135027037?fref=ts